שרירי ליבה

“הגננת אומרת שהוא תזזיתי מאוד. לא מצליח לשבת! כנראה קשיי קשב וריכוז”
אז נכון שילד עם קשיי קשב וריכוז לעתים יתקשה לשבת לאורך זמן. אך זו לא הסיבה היחידה! כשמגיע ילד תזזיתי חשוב לזכור – תזזיתיות זו התוצאה. אך מה גורם לכך? יש מספר סיבות שיכולות לגרום לקושי בשמירה על מנח של ישיבה לאורך זמן. כדי להבין את המקור נצטרך לשאול שאלות כגון האם הילד מבין את הנאמר בזמן המפגש, האם הוא מתקשה בעוד תחומים או זמנים? האם אנחנו רואים מסורבלות ונפילות רבות? ועוד…
אחת הסיבות הנפוצות לקושי בישיבה ממושכת וכתוצאה מכך קושי בהשתתפות בפעילויות ליד שולחן כגון כתיבה והשתתפות פעילה בכיתה זה חולשה של שרירי ליבה.
אז היום נדבר על – שרירי ליבה!
מהם?
שרירי ליבה הם קבוצת שרירים הנמצאים במרכז הגוף ותפקידם לתמוך ביציבה ובהחזקה של הגוף במנוחה ובתנועה. הם עוזרים לנו לשמור על שיווי משקל ומאפשרים לנו בסיס יציב ליציאה לתנועה מרוחקת יותר מהגוף.
בילדים שרירי הליבה עוזרים להם לשמור על תנוחה כגון ישיבה לאורך זמן, להתנהל במרחב תוך תימרון סביב חפצים בצורה בטוחה יותר וכן שליטה בפעילויות מרוחקות יותר מהגוף כגון כתיבה וצביעה. ככל ששרירי הליבה שלנו חלשים יותר הם יתקשו להחזיק את הגוף שלנו כנגד כח הכובד לאורך זמן וכן להפעיל שרירים קטנים יותר שרחוקים מהגוף. בגלל זה הרבה ילדים “ימרחו” על השולחן או יזוזו הרבה בכסא בנסיון למצוא תנוחה שתאפשר להם יציבה טובה יותר. נראה גם נפילות רבות יותר מכיוון שהם מתקשים לייצב את עצמם כשהם יוצאים משיווי משקל.
אבל חשוב שתשימו לב! חולשה בשרירי ליבה לא אומרת ילד חלש! המון ילדים שנמצאים בחוגי ספורט, פעילים מאוד, אלופים בכדורגל – מתקשים בפעילויות הדורשות תנועה איטית יותר מול כח הכובד כמו עמידה על רגל אחת או הליכה על משטח צר באיטיות.
אז איך מחזקים שרירי ליבה? 

תינוקות – 
בתינוקות העבודה היא פשוטה מאוד – ככל שניתן לתינוק להיות יותר זמן על הבטן כך נחזק את השרירים שלו. במנח שכיבה על הבטן התינוק מתנגד לכח הכובד בכל תנועה שלו. כל נסיון להתקדם ולהרים את עצמו מפעיל את השרירים ומחזק אותם. כמו כן זחילה ומעברים – מזחילה לישיבה\לעמידה וכו’. בכל פעם שהילד צריך “לתפוס” את עצמו בזמן תנועה במרחב הוא מחזק את שרירי הליבה לכן אל תמהרו לתפוס את הילד בכל פעם שהוא מועד! שימרו עליו שלא יפגע אך תנו לו להתנסות.
 
ילדים – 
ככל שהילד פעיל יותר במגוון דרכים כך הוא מתחזק יותר. חשוב לשים לב שאנחנו נותנים לילד להתנסות מגוון רחב של פעילויות – טיפוס, ריצה, קפיצה, וכו’. גן שעשועים הוא בהחלט זמן עבודה! טיפוס, זחילה נדנדוד עצמאי בנדנדה ועלייה הפוך במגלשה הם פעילויות מעולות לחיזוק שרירי הליבה.
שימו לב האם הילד מצליח לבצע הליכה על קורה בצורה איטית ומדוייקת? לפעמים ילדים שכל היום נמצאים בריצה “מחפים” על הקושי של הגוף שלהם לשמור על מנח ללא תזוזה. תרגלו בבית הליכות של חיות, תנו לילדים לעזור לסחוב שקיות מהסופר או לדחוף את סל הכביסה. הרמה של משקולות מאתגרת את מרכז הכובד שלנו ומחזקת את שרירי הליבה.
 
צעירים ומבוגרים – פעילויות כגון יוגה ופילאטיס עובדים על חיזוק שרירי הליבה ושיווי המשקל כבסיס לתרגול כמו כן תרגילי בטן כגון שכיבות שמיכה ופלנק וכן הרמת משקולות כולם מחזקים את שרירי הליבה שלנו.
 
בהצלחה! 
אדרת
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *